luni, 26 octombrie 2009

E-urile din viata noastra

  "Tinerete fara batranete" sau "Viata fara de moarte"?, am auzit cu totii aceste cuvinte, si poate unii s-au intrebat daca chiar se poate acest lucru. Cine stie, poate cu acest articol, pe care il postez, voi aduce o farama de adevar, eu crezand ca este posibil datorita tehnologiei din ziua de azi sau cea din viitorul apropiat sa devenim vesnic tineri sau nemuritori, dar pana atunci ar trebui sa stim despre cate ceva si anume omniprezentele-E-URI.
Cum am hotarat sa pun aceasta postare?
  Aproape toti avem bunici la tara, care au vita-de-vie, si care au vin produs in propria gospodarie, avand si eu destul de multa (cine vrea sa bea, sa ma sune sau sa lase comentarii). Problema pe care am intalnit-o de-a lungul anilor la mine ca producator de vin pentru consumul propriu, a fost si este pastrarea lui in starea lui naturala, ei bine acest lucru nu se poate intampla pentru vinurile care sunt tinute o perioada mare la pastrare, adica pentru invechire (pentru cunoscatori), daca nu sunt puse anumite substante in el, pentru al ajuta sa nu se oxideze, si sa isi pastreze proprietatile organo-leptice normale.
M-am interesat cum sa fac sa am un vin bun, fara alterari de culoare sau gust, in principal cautand metode bio de conservare ale acestuia, fara adjuvanti chimici, gasind cateva care nu prea m-au ajutat. Pentru vinurile rosii, care ma intereseaza pe mine, avand foarte mult din acesta si mai putin alb, cele slabe - (vinurile rosii) -  in tanin, trebuie ajutate, sa se mentina pentru invechire, astfel:
  Daca a fost o productie slaba, cu boabe acre, stricate, si nu au zaharina, se poate pune zahar, vreo 5 kg, la 50 kg de struguri storsi, si in vin dupa ce a fiert, ca sa nu prinda miros de sulf se pune o substanta chimica, una dintre E-uri, si anume dioxidul de sulf, SO2 (E220), care protejeaza vinul pentru oxidare, ne mai dand voie sa se dezvolte vreo bacterie in el, vinul fiind un "organism viu", si un limpezitor numit bentonita , o argila, care atrage toate particulele din vinul tulbure dandu-i limpezire, aceasta bentonita nu stiu cat este de nociva, intelegand ca nu ar fi periculoasa.
  Asadar, iata o substanta chimica periculoasa un E, E220, care il acceptam, deoarece acesta s-a dovedit cel mai eficient pana acum in pastarea vinului, si invechirea acestuia, acest E220, fiind folosit si in vinul dat spre comercializare de aproape toti marii producatori de vinuri. Daca va uitati pe sticla o sa vedeti specificat: "contine sulfiti". Mai nou a iesit si vinul eco, bio, vinul natural, organic, dar care se obtine cu costuri destul de mari, ceea ce il face foarte scump, dar exista o alternativa pentru cei care nu vor E-uri in viata lor.
  Pentru vinurile albe, o metoda de inlocuie a SO2, doar pentru cele albe nu si rosii, se poate pune lapte proaspat de vaca, dandu-i limpezire si un pic de dulceata, numai aici fiind o metoda 100% bio, fara chimicale. Acum depinde de noi ce metoda abordam , cat ne tine buzunarul, cat de bine suntem informati sa fim sanatosi si poate, cine stie pentru cei care isi doresc, nemuritori. Pentru cei care doresc informatii de la spalarea butoaielor, producerea vinului, imbutelierea lui, si alte retete de obtinere a vinului poate lasa comentarii.
Iata mai jos o lista a E-urilor periculoase:
E 101 – riboflavina; provoaca alergii; utilizat in margarina, brânzeturi; identificare culoarea galbena;
E 102 – tartrazina; provoaca alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve; identificare culoarea galbena;
E 110 - sunset yellow; provoaca alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve; identificare culoarea galbena;
E 120 - acidul carminic; provoaca eruptii cutanate; utilizat in racoritoare, dulciuri; identificare culoarea rosie;
E 121 - citrus red 2; cancerigen; colorant pentru coaja de citrice; identificare culoarea portocalie;
E 122 – azorubina; provoaca alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri; identificare culoarea rosie;
E 123 – amaranth; cancerigen; utilizat in racoritoare, dulciuri; identificare culoarea rosie;
E 124 - pancean 4R; provoaca tumori la glanda tiroida; utilizat in dulciuri; identificare culoarea roz;
E 127 – eritrozina; provoaca dereglari hormonale; utilizat in produse de panificatie; identificare culoarea rosie;
E 131 - albastru patent; cancerigen; utilizat in dulciuri; identificare culoarea albastra;
E 132 – indigotina; provoaca alergii; utilizat in înghetata, dulciuri, produse de patiserie; identificare culoarea albastra;
E 155 - brun HT; provoaca alergii; utilizat in ciocolata, prajituri; identificare culoarea bruna;
E 200 - acid sorbic; provoaca tulburari hepatice; utilizat in conserve, preparate din carne; identificare teste de laborator;
E 210 - acid benzoic; cancerigen; utilizat in conserve, preparate din carne; identificare teste de laborator;
E 211 - benzoat de sodiu; cancerigen; utilizat in conserve, preparate din carne; identificare teste de laborator;
E 213 - benzoat de calciu; cancerigen; utilizat in conserve, preparate din carne; identificare teste de laborator;
E 214 - etil p hidroxibenzoat; cancerigen; utilizat in conserve, preparate din carne; identificare teste de laborator;
E 215 - etil p hidroxibenzoat de sodiu; cancerigen; utilizat in conserve, preparate din carne; identificare teste de laborator;
E 220 - dioxid de sulf; provoaca boli intestinale; utilizat in conserve, conservant de suprafata pentru citrice; identificare teste de laborator;
E 221 - sulfit de sodiu; provoaca boli intestinale; utilizat in conserve si preparate din carne; identificare teste de laborator;
E 222 - sulfit acid de sodiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat in conserve, bauturi alcoolice; identificare teste de laborator;
E 223 - metabisulfit de sodiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat in conserve, bauturi alcoolice; identificare teste de laborator;
E 224 - metabisulfit de potasiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat in bauturi alcoolice teste de laborator;
E 226 - sulfit de calciu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat in bauturi alcoolice; identificare teste de laborator;
E 227 - sulfit acid de calciu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat in bauturi alcoolice; identificare teste de laborator;
E 228 - bisulfit de potasiu; provoaca boli intestinale si ale ficatului; utilizat in bauturi alcoolice; identificare teste de laborator;
E 231 – ortofenil; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat in conservarea citricelor; identificare teste de laborator;
E 232 - ortofenil fenolat de sodiu; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat in conservarea citricelor; identificare teste de laborator;
E 233 - tiabendazol; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat in conservarea bananelor; identificare teste de laborator;
E 234 – nizina; provoaca boli ale ficatului si alergii; utilizat in brânza topita; identificare teste de laborator;
E 239 - hexametilen tetramina; cancerigen; utilizat in preparate conservate; identificare teste de laborator;
E 250 - nitrit de sodiu; provoaca alergii si tulburari hepato-biliare; utilizat in mezeluri; identificare teste de laborator;
E 251 - nitrit de sodiu; provoaca alergii si tulburari hepato-biliare; utilizat in mezeluri; identificare teste de laborator;
E 252 - nitrat de potasiu; provoaca alergii si tulburari hepato-biliare; utilizat in mezeluri; identificare teste de laborator;
E 281 – propionati; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat in brânzeturi topite, pâine; identificare teste de laborator;
E 283 – propionati; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat in produse de panificatie; identificare teste de laborator;
E 311 - grupa galat; provoaca tulburari nervoase; utilizat in produse din peste; identificare teste de laborator;
E 318 - grupa galat; cresc colesterolul; utilizat in supe concentrate din cereale; identificare teste de laborator;
E 320 - butilhidroxianisol (BHA); provoaca tulburari ale ficatului si alergii; utilizat in margarina; identificare teste de laborator;
E 321 - butilhidroxitoluen (BHT); provoaca tulburari ale ficatului si alergii; utilizat in margarina; identificare teste de laborator;
E 338 - acid fosforic; provoaca tulburari ale ficatului; utilizat in brânza topita; identificare teste de laborator;
E 339 – fosfati; provoaca tulburari ale ficatului; utilizat in dulciuri, conserve; identificare teste de laborator;
E 341 – fosfati; provoaca tulburari ale tubului digestiv; utilizat in produse de panificatie; identificare teste de laborator;
E 450 – difosfati; provoaca tulburari ale tubului digestiv; utilizat in dulciuri, conserve si produse de panificatie; identificare teste de laborator;
E 461 – metilceluloza; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, înghetate; identificare teste de laborator;
E 463 – hidroxipropil; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, înghetate; identificare teste de laborator;
E 466 – carboximetil; provoaca tulburari hepatotoxice; utilizat in uleiuri, grasimi, dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, condimente, salate, supe, înghetate; identificare teste de laborator;
E 951 – aspartam; cancerigen, provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, înghetate pentru gust dulce artificial;
E 1201 - polivinilpirolidona – cancerigen, provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, înghetate pentru gust dulce artificial;
E 1202 – polivinilpolipirolidona; cancerigen, provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, înghetate pentru gust dulce artificial.
Sanatate de fier!

Aveti ceva de comentat?

Trimiteți un comentariu

ARENA VIETII Copyright ©2009-2013.Toate drepturile rezervate.