ARENA VIETII

marți, 20 iulie 2010

Emigrarea romanilor, efect al crizei globale sau a guvernarii romane?

  Tot mai multi tineri si nu numai, se gandesc sa isi caute un loc de munca in strainatate temporar, sau sa se stabileasca acolo definitiv, adica sa emigreze. Acest fenomen social, de a emigra, prinde contur din ce in ce mai mult, alimentat de nesiguranta zilei de maine, de instabilitatea politica care se pare ca nu se va sfarsi prea repede.
Oare ce ii determina pe romani sa emigreze, criza globala pe care tot o invoca actuala guvernare sau stangacia acestuia?

Pana se va raspunde la aceasta dilema, fenomenul de emigrare al romanilor ia amploare, satui de a mai astepta sa se schimbe ceva in Romania.
Este emigrarea o forma de lasitate sau curaj in lupta cu criza?
La aceasta intrebare retorica, cred ca fiecare isi poate da un raspuns.
In privinta avantajelor si dezavantajelor emigrarii as putea scoate in evidenta cateva:
De ce as pleca:

  • sansa de a gasi un loc de munca bine platit, fara spaga, nepotism sau culoare politica.
  • siguranta cetateanului, o justitie foarte bine pusa la punct, care isi face treaba.
  •  servicii medicale net superioare fata de cele din  Romania.
  • un sistem de invatamant bazat foarte mult pe practica, pe aplicatii, si nu pe un volum foarte mare de teorie, doar ca sa aiba profesorii ore.
  • cei mici, sau nou-nascutii, au o deosebita atentie din partea tarii respective, astfel este prevenita imbatranirea populatiei, un lucru firesc pentru omenire.
  • pensionarii traiesc decent, permitandu-si  multe excursii si servicii medicale foarte bune, pe cand pensionarii romani isi dramuiesc si ultimul leut pentru medicamente, intretinere si hrana, si ramanand datori de la luna la luna.
De ce as ramane:
  • dorul de tara, de locurile natale, de prieteni, te macina putin cate putin, cu timpul pierzandu-ti originile.
  • limba romana pe care o asculti zilnic, simti ca traiesti romaneste, esti roman.
  • nu esti vazut ca un strain, emigrant la tine in tara.
  • ai un acoperis deasupra capului, chair daca iti este foarte greu in aceasta perioada.
  • pe timp de criza se nasc cele mai bune idei de afaceri, pe care poti sa le incepi mai usor in Romania, decat in alta tara cu bani foarte putini.
  • femeile din Romania sunt foarte frumoase si gospodine.
  • criza se combate ramanand in tara, si luptand sa schimbam aceasta stare de lehamite, de nepasare,  lasand ceva in urma noastra, pentru urmasii nostrii.

3 Comentarii:

Bogdan spunea...

De ce as ramane?
1. Nu am prieteni din tara - decat doar unul in oras si altul din Bucuresti, restul sunt straini.
2. Amarul de zi cu zi ma face sa ma simt roman, nu limba.
3. Emigrantii sunt respectati in afara; sunt platiti cu salarii europene si respectati ca niste OAMENI, nu neaparat ca niste cetateni. La tine in tara esti un nimeni daca nu esti un smecher, daca nu ai ultimul tip de masina tunata sau cine stie ce functie, cu atat mai mult daca ai mai facut si prostia de a studia. Fara relatii esti tratat ca un CAINE in tara.
4. Sunt de formatie finantist, nu antreprenor. Si la nivelul de taxare si smecherie din Romania mi-e greu sa cred ca ar mai merge ceva.
5. Romancele sunt intr-adevar gospodine. Dar mi-ar fi greu sa zic ca sunt singurele din Europa. Desi nu sunt cele mai frumoase, sunt totusi cele mai fitoase femei din Europa (probabil la concurenta cu rusoaicele si ucrainencele). Din Germania pana in Europa de Nord femeile nici nu stiu ce inseamna disrespectul si nesimtirea.
6. Da, criza se combate luptandu-te ca prostul cu morile de vant. Ei isi umplu buzunarele zilnic, iar tu iti blestemi zilele. Oricum orasul nostru de provincie a avut dintotdeauna salarii mici, chiar si pe vremea "marelui boom". Suntem totusi in tara cu cel mai mic salariu minim si cel mai mic procentaj de oameni platiti cu mediul. Daca ne strangem 100 de oameni pe strada nu cred ca 5% iau mediul. Si a fost asa dintotdeauna, dupa Revolutie ca erau primii ani, apoi pe vremea odioasei CDR, apoi incepuse sa se mai imbunatateasca. Dar nu pana la nivel de Europa. Tot undeva intre Europa si lumea a III-a. "Ultima solutie, inc-o Revolutie" era candva un banc care devine din ce in ce mai realist pe zi ce trece. Dar romanii vor ca Antena 3 sa le rezolve problemele.

Pe 20 iulie 2010, cand ati publicat acest articol, mi-am sarbatorit varsta de 30 de ani, in afara tarii asteia blestemate si-i multumesc lui Dumnezeu ca m-a scos din ea.

PROMETEU ALCHIMISTUL spunea...

Este rezultatul actiunii guvernului din umbra!

Anonim spunea...

Salutare,

marfa blogul tau, as dori sa-l introduc in lista mea de link exchange. Facand schimb de linkuri, ne putem creste traficul si implicit page rankul Google.
Daca si dvs. doriti sa introduceti linkuri catre siturile mele in pagina dvs, v-as fi recunoscator.
Puteti opta pentru o introducere directa a unui link catre unul dintre siturile mele sau prin introducerea in situl dvs. a unui gadget creat de mine.
Pe http://wikitools.ro puteti gasi o multime de aplicatii pe care le puteti importa in blogul dvs: generator de cod qr pentru pagina curenta a blogului dvs; verificator al autenticitatii seriei euro, verificare cod iban, isbn, ean 13, etc; geo ip - afla unde este localizata o adresa de ip; o aplicatie de editare grafica online; codul de culori pentru componente electronice; si multe altele.
Totodata, situl http://wik.ro va ofera posibilitatea sa inregistrati o adresa URL lunga care sa poata fi accesibila printr-o adresa scurta sau sa va reati un catalog de poze online, accesibil doar printr-o adresa scurta, totul in cat mai putini pasi.

Trimiteți un comentariu

ARENA VIETII Copyright ©2009-2013.Toate drepturile rezervate.